ARGUS nr. 29/1 mei 2018
Slapend rijk worden met Fleur Agema
PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema is het slachtoffer geworden van een internationale bende die via een website in Midden-Amerika opereert om geld uit de zakken van goedgelovige lieden te kloppen.
In een nepinterview drukt Agema de gewone man op het hart om toch vooral te gaan investeren in bitcoins. Dat is de ideale manier om snel rijk te worden. En Agema kan het weten, zo zegt ze in het interview, want ze heeft zelf daardoor inmiddels een goed gevulde bankrekening. Aan het interview is een website gekoppeld van The Bitcoin Code waarop wordt uitgelegd hoe je na een paar simpele stappen letterlijk slapend rijk wordt: “Denk je eens in hoe je je voelt als je morgen wakker wordt en je hebt 13.000 euro op je bankrekening!” Je moet natuurlijk wel eerst 250 euro inleggen als werkkapitaal.
Wie een paar weken geleden klikte op een advertentie op Facebook toverde een link tevoorschijn naar een interview met Agema door ene Sam van Rooy op een niet van echt te onderscheiden NOS-omgeving. In het slordig geschreven artikel deed de politica uitvoerig uit de doeken hoe zij op het spoor kwam van het verdienmodel met de o zo lucratieve bitcoin en adviseerde de lezer zelf ook de goudader aan te boren. Agema schrok zich een ongeluk toen ze in de gaten kreeg voor welk karretje ze was gespannen zonder dat te weten. “Lieve mensen, dit is nep”, twitterde ze per omgaande. “Ik ben echt de laatste die u kan voorzien van advies over bitcoins”.
Een interview van de Belg Sam van Rooy met Fleur Adema bestaat wel degelijk. Deze voormalige medewerker van de PVV, die in 2011 uit de partij werd geknikkerd notabene vanwege al te boude uitspraken, is tegenwoordig in eigen land woordvoerder van het extreemrechtse Vlaams Belang. In het gelijknamige ledenblad van januari publiceerde hij een uitvoerig interview met ‘de first lady’ van de PVV. Een link daarnaar dook in maart dus op Facebook op maar correspondeerde toen met het valse interview. Van Rooy, om commentaar gevraagd door Argus, reageert onthutst. “Dit is voor het eerst dat ik daarvan hoor. Het is een grof schandaal”.
Ook Agema voelt zich lelijk genept. “Dit verhaal is volledig uit de duim gezogen. Ik heb zulke uitspraken nergens gedaan.” Het Kamerlid heeft een advocaat in de arm genomen maar vreest dat ze weinig tegen de bitcoinmaffia kan beginnen. “De website wordt gehostin Panama. Geen idee waar de criminelen zelf zitten, dat kan overal zijn.”
Op de Nederlandstalige site (code-net-system.com) legt Lars Visser, ‘het brein achter The Bitcoin Code’, precies uit hoe zijn systeem werkt. Hij verzekert zijn potentiële klantjes dat het allemaal 100 procent legaal en etisch verantwoord is. Hij zegt er zelf rijk van te zijn geworden en het is nu zijn droom om ook andere mensen miljonair te maken. Visser ziet er op de foto’s op de site keurig en betrouwbaar uit. Jammer alleen dat de beelden ergens van het internet zijn geplukt. Op soortgelijke buitenlandse sites heet dezelfde man ineens Steve McKay. Om zijn verhaal kracht bij te zetten, illustreert Visser zijn betoog met warme dankbetuigingen van de gelukkigen die inmiddels al zwemmen in hun geld. “Ik vraag iedere ochtend aan mijn vrouw om even in m’n arm te knijpen als ik mijn banksaldo bekijk. Ik heb nog nooit zulke cijfers gezien.”