ARGUS NR. 109, 1 SEPTEMBER 2021
Loktas met pensioen
Het Amsterdamse boevengilde krijgt weer een eerlijke kans. Na honderd keer gestolen te zijn, is de loktas van de hoofdstedelijke politie met pensioen gestuurd. Sinds vorige week is de nep-Louis Vuittontas te bekijken in het PIT Veiligheidsmuseum in Almere. Door toedoen van de sjiek ogende handtas zijn in anderhalf jaar tijd 78 dieven met twintig verschillende nationaliteiten veroordeeld tot in totaal veertien jaar celstraf. Dat doet geen peperdure echte Louis Vuitton hem na.
In Amsterdam stikt het van de bagagedieven en zakkenrollers, die het vooral hebben gemunt op naïeve of onoplettende toeristen en dagjesmensen. Het politieteam Openbaar Vervoer, dat tot voor kort opereerde in en rond het Centraal Station, ving ze aan de lopende band met de loktas waarin telefoons en een portemonnee met nepgeld zaten. De tas werd bijvoorbeeld op een rolkoffer gelegd, waarna een agent in burger de argeloze toerist speelde en een meter verderop druk ging staan bellen zonder ogenschijnlijk op zijn bagage te letten. De dief die de tas greep werd meteen achternagezet en in de kraag gevat. Dat gebeurde in achttien maanden tijd honderd keer. Van de 118 verdachten die werden gepakt, zijn er inmiddels 78 veroordeeld tot samen 5200 dagen achter de tralies. Elf zaken zijn nog in behandeling en elf (mede)verdachten werden bij gebrek aan bewijs vrijgesproken
De loktas werd kortgeleden, tegelijk met het politieteam Openbaar Vervoer, afgedankt. Dat was het gevolg van een reorganisatie wegens personeelstekort. De opheffing van de politiepost bij het station leidde eind vorig jaar nog wel tot enige ophef in de Tweede Kamer. In september 2018 schoten agenten van de post een terrorist neer die op Amsterdam CS instak op twee reizigers. Daarmee was het nut van het team extra aangetoond, vonden politici. Maar de politietop hield voet bij stuk: het is aan de politiek zelf te wijten dat er te weinig politiecapaciteit is. Los daarvan zou de neptas toch aan het einde van zijn werkzame leven zijn gekomen. Het nieuwtje was eraf bij de hoofdstedelijke tasjesdieven want die kenden het kreng inmiddels maar al te goed. Politiemensen in burger die druk stonden te bellen naast een onbeheerde tas werden luidkeels bespot.
Nu is de tas dus te zien in het Pit Veiligheidsmuseum over de wereld van politie, brandweer en ambulance, genoemd naar het blauwe zwaailicht in politiejargon. Conservator Jos Breukers van het museum is er verguld mee. ‘We kregen de tas vorige week van een lid van het opgeheven OV-team. Het is een interessant item voor ons want zoiets hadden we nog niet in de collectie.’Wie de loktas wil zien moet er wel snel bij zijn. In november sluit het museum zijn deuren omdat de huurprijs van het pand niet meer is op te brengen. De collectie blijft wel bewaard en beheerd en mogelijk te zijner tijd weer eens geëxposeerd. houtwerker is een bronzen sculptuur van vier meter hoog. De ruw uitgevoerde kolos steekt de armen vooruit in werkhouding en straalt pure oerkracht uit.