Argus 143/1 februari 2023
Een telefoon waar muziek in zit
De demente mevrouw Jansen begrijpt niet veel meer van de mensen en de dingen om zich heen. Er komt ook niet veel meer uit. Maar haar gezicht klaart op als iemand een ouderwetse, grijze telefoon met draaischijf op het tafeltje naast haar zet. Jawel, die herkent ze nog! Als ze de hoorn oppakt en een nummer draait, slaat ze een hand voor de mond. En dan zingt ze luid mee met het lied dat klinkt. ‘Er zaten twee motten in mijn ouwe jas’ en ‘Tulpen uit Amsterdam’. De tekst rolt er vlekkeloos uit. De ‘wonderfoon’ heeft zijn naam weer eer aangedaan. Het toestel uit de jaren zeventig en tachtig is uitgerust met een mp3-speler en daardoor omgebouwd tot een soort jukebox.
Marga van Brandenburg (57) uit ’s Heerenberg kwam afgelopen jaar toevallig in het bezit van een draaischijftelefoon en hoorde van de mogelijkheid om die om te toveren in een wonderfoon. Maar ook dat dat slechts mondjesmaat gebeurt door een gebrek aan toestellen. Ze besloot spontaan in actie te komen. “Vanuit mijn hart”, zegt ze. “Ik vind dat alle tehuizen voor demente bejaarden en trouwens ook thuiswonenden gratis wonderfoons moeten krijgen.” Ze deed een oproep via Facebook, die dertigduizend keer werd gedeeld en dat leverde al gauw honderdvijftig reacties op van mensen die zo’n telefoon nog op zolder hadden liggen en die wel af wilden staan. Toen kreeg de initiatiefneemster pas in de gaten waar ze aan was begonnen. “Ik heb een fulltimebaan en doe dit in mijn uppie dus ik kan niet het hele land doorcrossen om telefoons op te halen. Maar ik heb A gezegd en als het moet ga ik het hele alfabet af.” Van Brandenburg maakte een plan van aanpak. Prominent onderdeel daarvan is het zoeken naar een pakket- of vervoersdienst die bereid is voor het goede doel de telefoons gratis op te halen en naar ‘s Heerenberg te brengen. Een veelbelovend contact heeft ze inmiddels al kunnen leggen. Ook het prepareren van de telefoons is geregeld. Het bedrijf IJmond Werkt!, dat werk biedt aan mensen met, zoals dat tegenwoordig heet ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’, bouwt ze gratis om. Het karweitje bestaat uit het verwijderen van het binnenwerk van het toestel en er een mp3-speler inzetten, die wordt gevoed met nostalgische liedjes uit de jaren zestig en zeventig. Wel moeten de onderdelen worden betaald, ongeveer zestig euro per exemplaar.
“Dat geld wil ik niet vragen aan de instellingen of particulieren waar ze terechtkomen”, zegt Van Brandenburg. “Ik wil wonderfoons schenken, niet verkopen.” Ze begint daarom dit voorjaar een crowdfundingsactie in de hoop daarmee zo’n tienduizend euro op te halen. “Met het al dan niet welslagen van die actie staat of valt het hele project.”
Van Brandenburg garandeert gulle gevers dat hun geld ten goede komt aan mensen met dementie. “Als mijn actie niet slaagt of als ik geld overhoud, gaat dat naar Alzheimer Nederland”. Marga van Brandenburg is te bereiken via margam1003@hotmail.nl.