ARGUS nr. 112/13 OKTOBER 2021
De blanco pagina’s van Mark Rutte
“Daar heb ik geen actieve herinnering aan”. Het is in de doorsnee conversatie een gevleugelde uitdrukking geworden sinds premier Rutte zich daar in april herhaaldelijk achter moest verschuilen om zijn straatje schoon te vegen in het Kamerdebat over ‘Omtzigt functie elders’.
Het is nu ook de titel van een notebook dat de jonge onderneming Paper On The Rocks op de markt heeft gebracht. Op de cover staat het silhouet van een vrolijk zwaaiende premier op de fiets en de inhoud bestaat uit… louter blanco pagina’s. Een lolletje. “Zeker, maar meer dan dat”, zegt Anne Pleun van Eijsden (‘tegendraads en eigenwijs’), die Paper On The Rocks vijf jaar geleden oprichtte. “Het is ludiek met een serieuze ondertoon, een aanklacht tegen een regering die weinig boodschap heeft aan eerlijkheid, openheid en duurzaamheid.”
Over duurzaam gesproken: het papier van het notebook is gemaakt van steen. Het bedrijf van Anne Pleun legt zich helemaal toe op papier dat geen bossen om zeep helpt en grote hoeveelheden water opslokt.
Papier van steen? Nooit van gehoord. ‘Niet zo gek”, zegt Anne Pleun, “want wij bestaan nog niet zo lang en het is vrij nieuw.” De techniek om van bouwpuin papier te maken is in Taiwan ontwikkeld. Daar komt ook nog steeds het meeste materiaal vandaan voor de artikelen die Paper On The Rocks aanbiedt. Dat zijn vooral notitieboekjes in allerlei vormen en formaten maar dat is pas het begin. Er wordt volop onderzoek gedaan naar andere producten, zoals verpakkingsmateriaal. Daar is veel belangstelling voor vanwege de papierschaarste als gevolg van de enorme toename aan online-bestellingen.
Papier hóeft ook helemaal niet van bomen te worden gemaakt. Sterker, voor 1845 kwamen die er nog helemaal niet aan te pas. De oude Egyptenaren begonnen ooit met papyrus en later waren het katoen en allerlei andere (afval)stoffen die werden gebruikt. “Maar”, zegt Anne Pleun, “bomen bleken het meest efficiënt als grondstof dus daar werd helemaal op gefocust. Tegenwoordig blijkt hoe desastreus dat is.”
De bazin van Paper On The Rocks voorziet belangrijke ontwikkelingen op het gebied van alternatief papier in de komende vijf á tien jaar. “Nu halen we bijvoorbeeld de grondstoffen nog van ver; straks moeten ze uit onze eigen afvalstromen komen.”
Paper On The Rocks moet het voorlopig vooral hebben van bedrijven die groot inkopen voor evenementen of als relatiegeschenk. Ze zien de ‘stenen’ boekjes als leuke gadgets. Anne Pleun: “Voor nu is dat prima; te zijner tijd moet het de standaard worden.” Het Rutte-boekje is het eerste product dat echt bedoeld is voor de individuele consument. Het loopt aardig en het lokt leuke reacties uit in politiek-Den Haag. Ook de premier kent het inmiddels, weet Anne Pleun.
Vorig jaar werd haar bedrijf opgeschrikt door de diefstal van 5000 notebooks. Dat was een niet geringe financiële klap. Via een creatieve advocaat, die zich ontpopte als een heuse speurneus, werden ze in een niet nader te noemen land teruggevonden. De criminelen die erachter zaten en zich onder meer bezighielden met identiteitsfraude, werden gearresteerd. Paper On The Rocks verkoopt de boekjes nu als ‘pieces of evidence, limited edition’.